Solat Berjemaah di Masjid/Surau

Posted by : AfiqahAR | 17 August 2011 | Published in

Assalamualaikum, people.

Between Imsak to Subuh, I read a book by Karangkraf entitled 'Nikmatkah Maksiat?', under 'Dosa Tangan' subtopic. One of the sin that have been done by our hand is tidak menyahut seruan azan.

According to the book, tidak menyahut seruan azan bermaksud tidak mendirikan solat selepas mendengar azan. Dan, solat berjemaah hukumnya wajib bagi setiap umat. It really shocks me! To tell you the truth, I've never heard of the hukum. Subhanallah. Rendahnya pengetahuan aku dalam Islam. Masih jauh perjalanan aku dalam mendalami ilmu tentang Islam.

So, I decided to perform Isyak and tarawikh prayer at the nearer mosque. Seriously, I can really feel the difference between performing it alone and performing with other jemaah. Aku rasa khusyuk, walaupun ramai gila budak-budak main lari-lari kat belakang dan seriously, suasana masjid time tu BISING GILA. Tapi, still can feel the khusyuk. Memang lain.

See? Malam ke-18 baru tergerak hati nak tarawikh di masjid. Alhamdulillah. Allah SWT masih sayangkan aku dan bukakan pintu hati aku untuk ke masjid menunaikan ibadah. Dalam al-Quran ada sebut, jika kita berpaling dari jalan Allah SWT, Dia akan mengutuk, menutup mata dan telinga kita supaya menjadi buta dan tuli, dan seksaan yang disediakan amatlah berat. Orang-orang kafir akan ditempatkan di dalam neraka Jahannam dan mereka kekal di dalamnya. Nauzubillah minzalik.

Sama-samalah kita hayati dan mendalami ilmu Islam. Malu kita sebagai Muslim jika tak tahu apa-apa tentang Islam. Personally, aku malu. :(

Masa tarawikh tadi, time baca doa after rukuk witir terakhir, Pak Imam menangis. Apa yang aku perasan, setiap kali perkataan 'Jannah' (syurga), Pak Imam akan menangis. Sayu je dengar. Kalau aku faham, aku pun akan menangis. Ada juga makmum yang aku dengar menangis sama. Bestnya kalau boleh faham bahasa Arab. :')


Okaylah. Nak pergi minum teh o ais. Assalamualaikum.

(4) Comments

  1. Fazellah Husain said...

    BAru tahu hukum itu jugak..Jahilnya aku..:(

    August 19, 2011 at 12:11 AM
  2. AfiqahAR said...

    xpa. marilah kita belajar. :D

    August 23, 2011 at 1:12 PM
  3. Dr. Ben said...

    wajib solat fardhu berjemaah tu pandangan mazhab hambali.

    Yang paling bagus solat fardhu jemaah di masjid bagi lelaki.

    Wanita kat rumah je tapi awal waktu.

    Teruskan belajar agama.

    August 23, 2011 at 11:33 PM
  4. AfiqahAR said...

    oh. itulah. banyak betul mazhab. sy yg jahil agama ni pun confuse. :(

    thanks for the info! insyaAllah. masih 'merangkak-rangkak'. :))

    August 25, 2011 at 10:57 PM
Home       Profile       Facebook       Twitter       Formspring       Tumblr