Air yang Dicencang Tidak Akan Putus

Posted by : AfiqahAR | 06 June 2011 | Published in

Pernah dengar pepatah tu?
Ada sebab seseorang mencipta sesuatu pepatah.
So, ada akal, ada education, think about it.

Jangan terlalu fikir dunia. Fikir akhirat sekali.
Dunia ni hanya pinjaman sementara. Nikmat yang Allah SWT berikan kat kita.
Kita hidup kerana Allah SWT. Bukan kerana iPad, pasangan kekasih, mahupun kereta BMW.
Kumpul sebanyak mana pahala yang boleh untuk jadikan bekalan kita kat akhirat. Macam pagi-pagi sebelum pergi sekolah/kerja, kalau boleh penuh tapaware kita nak sumbat nasi goreng. Boleh pulak? Tang pahala tak nak buat! Bukan marah, mengata diri sendiri dan muhasabah diri.

Apa-apa pun, syurga di bawah telapak kaki ibu. Ajal maut di tangan Tuhan. Bila-bila saja Malaikat Maut terima arahan daripada Allah SWT untuk mencabut nyawa seseorang.
INGAT! Ajal tak kenal usia. Kadang-kadang, jalan-jalan terlanggar batu pun dah boleh meninggal. Jadi, sentiasa ingatkan mati dan hari akhirat.

Banyakkan baca kisah-kisah para nabi dan sahabat. InsyaAllah banyak pengajaran yang kita boleh dapat.
Baca, amal dan fahamkan isi kandungan kitab suci al-Quran. Kalau boleh. InsyaAllah, hati akan lebih terbuka untuk mencari jalan yang lurus dan diredhai Allah SWT.






Yang bermuhasabah dan cuba melakukan penghijrahan secara berkala,
Afiqah Abdul Rashid. :))

(5) Comments

  1. Wan said...

    Al-quran pegangan hidup :)

    June 9, 2011 at 8:49 PM
  2. AfiqahAR said...

    yes! :))

    June 9, 2011 at 8:54 PM
  3. Sitan Debab said...

    dengar tu semua. jangan dok sebok layan alaihai PSS. eh salah? Alai jijah.

    bacalah dan hayatilah Al-Quran.

    June 12, 2011 at 2:14 AM
  4. AfiqahAR said...

    PSS tu apa? Alai Jijah tu apa? =.="

    June 14, 2011 at 7:36 PM
  5. Hans said...

    wah
    bagus piqah
    :-)
    betul2
    sokong entry nih
    :-)

    Racun Serangga Terbaru - Hansect

    July 8, 2011 at 3:42 PM
Home       Profile       Facebook       Twitter       Formspring       Tumblr