..This is My Raya Entry Post..

Posted by : AfiqahAR | 18 September 2009 | Published in

raya is going to come lagi 2 hari.
walaupun kena tengok anak bulan, tapi kalendar tak pernah silap. haha.

anyway, i'm f*cking busy for this raya (in fact, EVERY raya) and i decided to post about raya 2 days early.

lazimnya, tiap2 hari raya, my family will preparing this.
1. ketupat petak2 (i'm not sure whether it's called ketupat daun palas or what):
this is the most i-suka-to-do every raya ok! anyam2 ketupat, then bila nak masukkan beras, semua pakat2 lari sebab malas. haha. masuk2kan beras is not my thing. but amalina's (sebab dipaksa oleh mak sebab dia sorang ja tak pandai anyam.lol~). tapi, setiap tahun lah susah sangat nak dapatkan this daun. haih~ this year takde daun. so, i'm starting to count days for next raya. i'm counting..

2. lemang:
selalunya tak pernah bakar pun. kami membelinya di luar. tapi wajib ada lah sebab kegemaran semua. nanti menangis lak pagi raya nanti.

3. rendang ayam & daging:
biasanya, mak suka buat rendang daging sebab daging takkan hancur but ayam did. kalau hari raya pertama tu, nampak lah figure ayam yang sebenar. tapi dah masuk raya ketiga, keempat.. bla bla bla.. keenam dan ketujuh, dah tak rupa ayam dah. haha. sebab tu mak suka buat rendang daging (repetition. oh saya pelajar bagus, wahai cik lan.)

4. kuah kacang:
KUAH KACANG MAK ADALAH YANG TERBAIK! untuk dimakan bersama2 ketupat. nyum! nyum!

5. ketupat pulut:
or lebih dikenali dengan nama ketupat tiga segi. haha. this ketupat selalunya mak akan tempah pada jiran sebab mak sorang ja reti buat. semua orang tak reti. haha. "ha! ni jantan. cara betina lain pulak," kata my mak. ye lah mak. tak reti jugak. jantan ke betina ke. (T-T)

6. kuih raya:
YEAY! THIS IS THE MOST F*CKING LETIH TIME TAW!! sebenarnya seronok bila dah nampak depan mata hasilnya, tapi proses membuat? masyaAllah, banyak leceh lah! tiap2 hari raya, kuih yang wajib my family buat adalah london almond, crystal ball (kuih suji), coklat chip dan semperit (samperit or whatever they call it). but my favourite, mestilah coklat chip n crystal ball. jangan harap korang dapat rasa sebab dah habis dulu sebelum aku bawa balik shah alam nanti! haha.


Well, those are benda2 wajib yang akan dilakukan tiap2 hari raya. benda2 tak wajib pula atau lebih kepada sunat muakkad (sesuki) adalah seperti membeli baju raya, kasut raya, tukar langsir, tukar karpet dan sebagainya (tak boleh nak fikir sebab tengah fikir nak blend cili lepas ni).

Benda2 yang tak wajib aku buat a.k.a tak perlu buat dan tidak akan dibuat adalah seperti memasang pelita di keliling rumah (sebab rumah terlalu kecil dan tiada ruang untuk menggantung pelita), main mercun @ bunga api @ meriam buluh (aku rasa semua orang tahu kenapa aku selalu maki budak2 main mercun kat bawah flat 57 tu kan? sebab aku tak pernah diajar main mercun. kenapa mak orang lain tak seperti mak aku???!!!) dan bersalam2an dengan abah (kerana berada di Sabah. i really miss u. really. miss. u), arwah wan, arwah atok dan nenek (kerana sudah meninggal sejak aku kecil. beraya bersama arwah atok dan nenek adalah hari raya yang paling best dan TAKKAN aku lupakan. never.)


Pikalicious said: my raya selalunya takkan lengkap because of those things. macam mana dengan raya orang lain? i hope u guys have the happiest raya ever for each year! :)

Pikalicious wish: SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. MAAF ZAHIR BATIN. JEMPUT DATANG KE RUMAH (tapi call dulu ye? hihi.)

(10) Comments

  1. Pikato ezorA said...

    menunggu adam takbir pada malam hari raya. hahaha.

    September 18, 2009 at 3:56 PM
  2. Namhkir said...

    aiyoo sume ayam, daging, nasi dan cholesterol. nak mkn ape daa.

    selamat hari raya ye :p

    September 18, 2009 at 11:13 PM
  3. Pikato ezorA said...

    xpe.
    u dtg, i jamu sky juice je. :)

    selamat hari raye.

    September 18, 2009 at 11:56 PM
  4. his name is padin said...

    selamat hari raya !
    maaf zahir batin from me :)

    September 19, 2009 at 10:00 PM
  5. his name is padin said...

    selamat hari raya !
    maaf zahir batin from me :)

    September 19, 2009 at 10:00 PM
  6. BiTeMe! said...

    i? my mum punye lodeh + rendang akan berjaya menaiikan berat badan i secara melampau taw!

    September 19, 2009 at 11:31 PM
  7. Pikato ezorA said...

    yeay!
    i pun suke lodeh (kt cni panggel lontong).
    nt blk s.a bw skit ye?
    i nk rase ur mom punye lodeh lak. :)

    September 22, 2009 at 12:16 AM
  8. Pikato ezorA said...

    padin: selamat hari raye chendol!
    maaf zahir batin. :)

    September 22, 2009 at 12:16 AM
  9. hans said...

    patut pikah berbadan kurus
    lihatlah juadah2 itu
    haha

    September 27, 2009 at 12:49 PM
  10. Pikato ezorA said...

    ritu kan ank dh minx maaf gn aku?
    ni apa ceghita kutuk aku blk? ish. ish. ishhhhhh!

    September 27, 2009 at 3:51 PM
Home       Profile       Facebook       Twitter       Formspring       Tumblr