..Karnival Iktiraf..

Posted by : AfiqahAR | 20 December 2009 | Published in

on 16th December 2009, aku dan Zura pergi berdaftar untuk menjadi sukarelawan di Karnival Iktiraf anjuran UiTM Shah Alam dan FELDA.
karnival ni khas untuk warga FELDA. dan of course, semua ucapan, semua nak puji warga FELDA saja. warga UiTM?! hampeh!

on the 1st day actually dah rasa menyesal dan nak balik.
aku tahu Zura pun rasa macam tu. haha.
normal for people like us yang tak pernah join aktiviti-aktiviti sukarela ni.
kalau ada pun, aktiviti-aktiviti TIDAK sukarela. hihi.
dalam hati tertanya-tanya, siapa lah yang nak jadi sukarela buat kerja-kerja bagai. entah-entah kitorang dua saja yang semangat.
tapi kitorang silap. ramai gila yang semangat berkobar-kobar nak jadi sukarela. around 200 people tak silap aku. fuhhh! (tapi budak MassComm boleh dikira dengan jari. well.. *keningkening*)

1st day sampai, kitorang tidur di Kolej Anggerik.
sangat best ok kolej ini! bilik besar. bilik air juga besar. cuma tilam saja keras sikit.
so agak tak nyenyak aku tidur malam tu.
Zura pun ada dengar "suara" aku panggil nama dia tengah-tengah malam. tapi hakikatnya, aku tak panggil dia pun.
biasalah kena kacau di tempat baru.

2nd day kena berpindah ke Mawar.
dari Anggerik, JALAN KAKI ke Mawar. memang kami banyak berjalan di sana. since kami takda transport. kesian bukan? takpa lah. pengalaman semua tu.
kat Mawar, kami dapat bilik paling hujung dan paling dekat dengan dewan makan. itu penting. haha.

kitorang ditugaskan under Biro Tahlil (dengan gaya berdoa Nabila- hanya Faiz saja reti buat. haha) dan Astro Awani.
asalnya aku dapat Biro Keselamatan dan Zura pula takda nama dalam senarai biro-biro.
so, bila refer pada urusetia, diorang letakkan Zura under Biro Tahlil (random).
aku minta supaya Zura dimasukkan under Biro Keselamatan, tapi kakak tu kata tak boleh sebab Biro Keselamatan perempuan dah banyak. diorang cari sukarelawan lelaki.
dengan "sukarela"nya, aku minta supaya digugurkan daripada Biro Keselamatan dan masuklah Biro Tahlil bersama-sama Zura.

aktiviti-aktiviti yang kitorang buat taklah banyak sangat berbanding dengan biro-biro yang lain.
antara aktiviti-aktiviti yang Biro Tahlil buat adalah seperti pasang tag-tag peserta dan urusetia, menghadiri konvensyen bersama-sama warga FELDA, mengedarkan Yassin pada peserta-peserta, mengawasi jemaah-jemaah ketika solat berjemaah, gulung-gulung dan angkat-angkat tikar, lipat sejadah, edarkan roti-roti dan air-air kotak dan sebagainya.

and another best moment that I had time menjadi sukarelawan tu is aku dapat ramai kawan baru. yang pentingnya, kawan dari faculty lain.
ya lah. sejak keluar dari Lendu, kawan-kawan adalah among budak-budak faculty sendiri saja.
among people that I know daripada Karnival Iktiraf itu adalah Alya dan Nabila (our 1st day's roommates), Salwa, Lin, Biah, Myza, Syu, Kak Najwa, Mashi, Toha, Yati, Nieza, Gg, Daus, Asyraf dan lain-lain (sorry kalau tak sebut nama. bukan tak ingat, tapi tak sempat berkenalan dengan korang. huhu).


Pikalicious said: half of me want to join OM5, but half of me just tak sanggup since aku tak puas lagi menikmati cuti. haha. kepada korang, ada jodoh, kita jumpa lagi ye? x)

(13) Comments

  1. Pikaliciou5 said...

    peh! cuti nak habis dah ni.
    game aku lambat lagi nak habis. how? how? how?

    December 21, 2009 at 12:38 AM
  2. hans said...

    wow,,tapi kalau aku join memang sakit
    skrg dah sibuk dgn urusan2 ni
    tapi depa kata nak wat lagi nanti
    waktu tu aku nak join

    December 21, 2009 at 12:48 AM
  3. Pikaliciou5 said...

    jom. nanti ajak aku.
    eyh eyh. sat sat.
    bukan kita nak masuk pop kuiz ka? haha.

    December 21, 2009 at 1:06 AM
  4. shiqin ghazali said...

    hye pikalicous..

    aku jadi sukarelawan biro pendaftran n pginapan kolej mawar.. sgt penat okeyh... jmpe dgn rmae belia felda.. anak muda smpae ke tua..
    angkat2 bntal lg mse last day.. haiya.. dh ptah tulang..

    hee xp..tp kite xsmpt nk brknalan la

    December 21, 2009 at 11:27 AM
  5. Pikaliciou5 said...

    hai syiqin..

    mmg! aku ada mbr yg jd biro pendaftaran & penginapan kt kolej teratai. mmg parah aku tgk keje korg buat.
    tp xpe. korg org paling penting time karnival tu. huhu.

    tu lh. xsmpt berkenalan. terlalu ramai. lgpn, kite biro yg berlainan. huhu. selamat berkenalan! x)

    December 21, 2009 at 1:35 PM
  6. hans said...

    owh
    lupa plak aku
    hahaha
    nanti kita pi interview
    tagline dah ada dah

    December 21, 2009 at 6:34 PM
  7. Pikaliciou5 said...

    apa tagline kita?
    masuk menatang alah tu pun kena interview?
    bukan audition? (-.-")

    December 21, 2009 at 7:43 PM
  8. RR said...

    waaaah....rajn kakak. pika, nanti next sem byk asgmnt. cuti/rehat dulu je la.

    December 22, 2009 at 11:22 AM
  9. Pikaliciou5 said...

    tahu.
    dh smpi sana br i rasa mcm buang tebiat. huhu. (T-T)

    December 22, 2009 at 4:52 PM
  10. hans said...

    owh,sama la kan interview dgn audition
    tak sama ke?
    haha

    December 22, 2009 at 6:09 PM
  11. Pikaliciou5 said...

    mana sama.
    mengarut saja!

    December 22, 2009 at 10:21 PM
  12. DicKiE aDaMs said...

    cam best je.. napa x ajak aku skali?

    ya ampun.. gimanakah pika yg pemalas in begitu gigih melakukan kerja amal? bantulah adik is..kurniakanlah jwapannya!!

    (gaya nabila mutiara hati)

    December 26, 2009 at 12:49 AM
  13. Pikaliciou5 said...

    apa kau mepek ni moq? (-.-")

    December 27, 2009 at 2:09 AM
Home       Profile       Facebook       Twitter       Formspring       Tumblr