Mari Gosok?

Posted by : AfiqahAR | 15 June 2010 | Published in

Hi creatures!

Today, let me share with some of you (REMEMBER! not all people share the same interests!) tips to buffer our nails! No need to go to medicure or pedicure bagai, walaupun saya dah pergi sekali dulu dengan Izyan. Pffftt.. T.T

Apa yang anda perlukan adalah:
1. Nail buffer
2. Kuku

Nail buffer boleh didapati di Watson saja (at least mine was bought there. HAHA) atau di mana-mana saja sesuki anda. Kuku? Er. Tanya Pakcik Gugel macam mana nak dapatkannya.

Okay. This is the nail buffer I mentioned earlier. I mean, this is the cheapest one. T.T
There are four parts sebenarnya tapi sebab malas nak capture gambar pagi-pagi buta ni dan kerana quality gambar pun tak menarik sebab handphone murah saja tak mampu lagi nak beli BlackBerry, gambar ni pun jadi lah. Kalau anda have no idea nail buffer rupa dia cenggini, sumpah KAU TIPU!




This is the first part of it (warna hitam). I called it "Hiris-hiris Jangan Terlebih" part. This is used to trim your nail. Tak ada kena mengena dengan surface kuku okay? Kalau kau nak kuku selicin jalan tar, sila buat. Tapi, saya jarang guna bahagian ni sebab kuku dah sememangnya cantik. Awwwww.. TIPU. Sebab malas saja. Saya tak pandai nak trim. Lagipun, kuku saya dah pendek-sependek-pendeknya. No more long nails dah. Ibu marah. T.T




This is the second part (warna putih). I called it "Gosok-gosok Sampai Berdebu" part. This is used to ratakan surface kuku. Bila kuku tak rata, dia akan berdebu. Kalau dah tak berdebu tu, maknanya kuku anda selicin kukuku (WTF?).




This is the third part (warna pink I loike!). I called it "Gosok-gosok Jangan Tak Gosok" part. This part actually to support the second part. Penting walaupun explanation saya tidak membantu. T.T




And last but not least, this is the last part (ayat apa ini? warna kelabu). I called it "Gosok-gosok Sampai Sekilat Badan Malek Noor" part. This part is the most IMPORTANT thing to do and normally, it takes time and patience. Gosok sampai kilat ye? Selagi tak kilat, jangan berhenti gosok. Ini amaran, bukan arahan! And it pains sometimes sebab geseran menghasilkan haba. Kalau tak percaya, tanya Pakcik Gugel. :)




Several things you have to remember in order to get nice shining and glittering and shining and glittering nails:
1. Kesabaran
2. Beauty is pain
3. Spend most of the time doing the last part
4. If you rinse your nails with water and the shining has gone, you need to do the last part more. Macam bongok ayat English aku ni. Maksud, kalau kuku terkena air dan anda dapati kuku dah tak berkilat, buat bahagian terakhir dengan lebih lama. Lihat sajalah the last part of mine. Dah ter-compang camping sebab gosok lama-lama. =.="

And, you will end up like mine (abaikan kebodohan pose kuku sebab nak mengelak dari ter-masuk gambar muka sebab berminyak dan.... :)). Selamat mencuba! Gambatte kudasai! :)







P/S: Tips datang dari kepala otak saya. Kalau ada masalah, samanlah saya. Mudah-mudahan tak ada masalah. HAHA. Nama bahagian buffer juga datang dari kepala otak saya kecuali gosok jangan tak gosok diambil dari lagu Tam Spider bertajuk "Aladdin". Gambar ambil dari handphone murah saya dan webcam laptop. Susah nak dapatkan pose nak tunjukkan kuku benar-benar berkilat. Saya bukan photographer handalan. T.T


Bye creatures!

Si Penaip

  1. Afiqah Abdul Rashid said...

    lapar pulak. =.="

    June 15, 2010 at 2:18 AM
Home       Profile       Facebook       Twitter       Formspring       Tumblr